Terapi

Der kan være mange grunde til at ønske at begynde et forløb med individuel terapi. Nedenfor er eksempler på de emner jeg ofte arbejder med som psykoterapeut. Måske ønsker du at arbejde med nogle af de emner – eller måske har du en helt anden grund til at ville i psykoterapi?:

Christian Ringsmose, Psykoterapeut MPF
  • Nære relationer og svære relationer – bedre kommunikation og mere givende relationer.
  • Selvværd – bedre selvværd og accept af dig selv
  • Skam – blive fri af gamle livsbegrænsende skam-mønstre
  • Overgreb – arbejde med følger af verbale eller psykiske/fysiske overgreb
  • Angst – at håndtere og reducere/blive fri for angst
  • Seksualitet og tiltrækning – udfolde din seksualitet
  • Parforhold – monogame, polyamorøse, åbne forhold …
  • Ensomhed – finde en vej ud af ensomhedsfølelser
  • Sorg eller depression – bearbejde sorg/depression og få livsgnisten tilbage
  • Misbrug – arbejde med at blive fri af misbrug
  • Perfektionisme – at blive mere afslappet og glad
  • Stress – fysisk og psykisk. Sætte grænser og vælge en sund livsstil for dig
  • Grænsesætning – klare og tydelige grænser, uden at blive rigid.
  • Ærlighed og autentiske relationer til familie/venner/kæreste
  • Udfoldelse af evner og interesser, som du tilbageholder
  • Mere liv, glæde, kreativitet, spontanitet, nærhed, intimitet, selvværd, …

Udfordring -og eventyr: At arbejde med sig selv i terapi kan være udfordrende – hvis man vil ændre og udvikle sig, eller bearbejde ubehagelige oplevelser. Forandringerne kræver at man vover noget og springer ud i det ukendte. Det kan give følelser af usikkerhed eller utilstrækkelighed – men samtidigt også være en udviklingsrejse og et eventyr. Et eventyr, som giver mere liv, glæde, energi og stolthed over at opleve en udvikling hen imod at blive bedre til at mestre de udfordringer og kriser vi alle møder igennem livet.

At vove er at miste fodfæstet et kort øjeblik – ikke at vove er at miste livet/miste sig selv”.
Søren Kierkegaard

Gestaltterapi har en udforskende, eksperimentel tilgang, der er med til at give en umiddelbar oplevelse og opmærksomhed – her & nu – på din nuværende situation eller ubevidste mønstre. Jeg bruger bl.a. klassiske gestaltterapeutiske teknikker, som stolearbejde, psykodrama/rollespil, tegneterapi, drømmearbejde og forskellige opmærksomhedsøvelser, til at hjælpe med at undersøge og gøre tydeligt, hvad der sker i forskellige situationer, og støtte mere bevidste valg og nye måder at agere på.

Hvad er gestaltterapi?

Det er svært at give en kort beskrivelse af gestaltterapi og terapien afhænger selvfølgelig også af den enkelte terapeuts personlige stil, uddannelsessted, personlige erfaringer og baggrund. Men her en ultrakort og simpel introduktion:

Gestaltterapi er en velkendt og gennemprøvet terapiform, der er beskrevet på bogform første gang i 1951 af Perls, Hefferline og Goodman.

Følgende kaldes ofte gestaltterapiens ”fire hjørnesten”:

  • Opmærksomhed/vågenhed (Awareness),
  • Her & Nu,
  • Kontakt og
  • Ansvar (Responsibility).

Terapiformen har særligt fokus på:

  • Kontakt
    Kontakt imellem individ og omverden – og kontakt mellem mennesker.
    Med kontakt menes her autentisk, ærlig kontakt – også hvis man f.eks. er uenig. Så hvis man ”bare snakker efter munden” – er det ikke kontakt, men undgåelse af kontakt.
  • Opmærksomhed (Awareness)
    Mennesket har en forbløffende evne til at kunne klare mange daglige opgaver ubevidst og uden opmærksomhed. I terapi arbejdes der med at vække eller træne en vågenhed/bevidsthed omkring de områder, hvor der ønskes en ændring/forståelse.
  • Ansvar (Responsibility)
    Gestaltterapien har fokus på ansvar for vores egne valg og kommunikationsmæssigt at kunne svare (responsibility = ability to respond). At kunne svare for sig selv.
  • Her & Nu
    Gestaltterapien har også rødder i zen-budismen og dermed fokus på ”Her & Nu”. Så sammen med en opmærksomhed på vores ansvar, fokuserer gestaltterapien på Nuet og hvad vi ønsker fremadrettet – fremfor at ”sidde fast” i fortiden. Et fokus på, at vi i ethvert Nu har en ny mulighed og et valg.
  • Eksistentiel tilgang
    Eksistentialisme er et meget stort emne i sig selv. I bogen ”Eksistentiel Psykoterapi” oplister Irvin Yalom fire eksistentielle grundvilkår:
    1. Døden – Vi skal alle dø – at virkelig acceptere dette, kan medføre en eksistentiel opvågnen.
    2. Friheden – Vi har friheden til at tage vores egne valg – og leve med konsekvenserne (også for de valg vi ikke tager).
    3. Isolationen – Vi er alle isolerede individer. Isolerede fra hinanden og omverdenen. At acceptere vores alenehed kan åbne for en dybere sårbarhed og kærlighed til andre.
    4. Meningsløsheden – Vi har ansvaret for at skabe mening i vores eget liv – der findes ikke en forudbestemt mening.
  • Gestaltning og meningsdannelse
    Vi organiserer (gestalter) vores sanseoplevelser og danner mening af det vi oplever. Gestaltpsykologien beskriver dette i detaljer, herunder begrebet ”Forgrund/Baggrund”: Vi vælger (ofte ubevidst) hvordan vi oplever ”Virkeligheden”. Et kendt eksempel er ”Rubin’s vase”, på illustrationen nedenfor. Du kan vælge, hvad der er forgrund/baggrund og dermed, om du vil se en vase, eller to ansigter – men du kan ikke se begge dele på en gang. På samme måde kan vi opleve verden på én bestemt måde – uden at være bevidste om at der også er andre muligheder, eller noget vi ikke er opmærksomme på (noget vi har gestaltet i baggrunden).
Rubin's vase
Illustration: Rubin’s vase

Hvis du gerne vil vide mere om gestaltterapi, findes der mange gode bøger og hjemmesider, der beskriver emnet – Og du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til min tilgang til gestaltterapi.

Samtaleterapien kan foregå som et selvstændigt forløb eller kombineres med kropsterapi – Touching Dialogue. En kombination kan være givende, da de to metoder hver for sig støtter forskellige måder at opleve, forstå og integrere oplevelserne i terapien. Det er muligt at kombinere samtaleterapi med kropsterapi i hver enkelt terapisession, alt efter dine ønsker og behov.

Arbejder du særligt med relationer kan gruppeterapi også være meget givende – og styrke din proces, hvis du også er i individuel terapi. Jeg arrangerer også løbende andre events, som ikke er terapi, men som kan give oplevelser og energi til din personlige udvikling.

Du kan se mere om Touching Dialogue, gruppeterapi og events her på hjemmesiden.

Som medlem af Dansk Psykoterapeutforening følger jeg foreningens etiske regler, hvilket bl.a. betyder, at jeg har tavshedspligt; D.v.s at alle informationer og henvendelser behandles fuldt fortroligt. Etiske regler, for terapeuter godkendt af Dansk Psykoterapeutforening, kan findes på foreningens hjemmeside. Da jeg også er certificeret af EAP og EAGT følger jeg også disse to organisationers etiske retningslinjer og krav til løbende efteruddannelse. Se henvisninger til de forskellige organisationer under “links og litteratur”.